Vakmanschap is meesterschap. En meesterschap komt met de jaren. Achter de Grolsch bieren en Koninklijke Grolsch N.V. ligt een rijke historie van bijna 400 jaar, die begon in 1615. Grolsch behoort daarmee tot de oudste ondernemingen van Nederland.
Vestingstad Grol, gelegen langs de rivier de Slinge, kreeg in 1277 stadsrechten. Rond die tijd waren hier enkele tientallen kleine brouwerijen gevestigd. Daar werd bier gebrouwen voor de lokale bevolking en de dorstige troepen die er gestationeerd waren.
In de steden, waar schoon drinkwater schaars was, kon jong en oud beter bier drinken dan het (vervuilde) water. Nooit dronk men zoveel bier per hoofd van de bevolking als aan het eind van de middeleeuwen: tussen de 250 en 700 liter bier per jaar. Op sommige plaatsen was dat zelfs 4 liter bier per persoon per dag!
Grol (Groenlo) is tijdens de 80-jarige oorlog (1568 - 1648) als vestigingstad regelmatig in de handen van de Spanjaarden gevallen. De Grolsche bierbrouwerij is opgericht tijdens het 12-jarig bestand (1609 - 1621), in een periode waarin er een wapenstilstand van kracht was.
Willem Neerfeldt brouwde er sinds 1615, samen met Peter Cuyper, bier voor de stad Grol. Zij brouwden in brouwerij 'De Klok' een bier van hoge gisting, wat een donkere kleur had en niet zo lang houdbaar was.
De herberg 'De Lange Gang' was aan de brouwerij gevestigd en schonk in het café het verse Grolsche bier aan zijn dorstige gasten. Het café was een sociale verzamelplaats waar de gasten konden kaarten en dobbelen, roddelen en discussiëren over politiek en culturele onderwerpen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb